Let op! Dit is aanvullende tekst op het hoofdstuk "Stilstaan en parkeren" in je app:

Parkeren

In principe mag je overal stilstaan en parkeren tenzij het nadrukkelijk verboden is. Parkeer vooral op de plaatsen die daarvoor zijn ingericht zoals parkeervakken en parkeerstroken.
Je mag links en rechts parkeren zolang je maar 5 meter uit de bocht blijft en niet binnen 5 meter van een zebrapad of oversteekplaats (waar fietsers en voetgangers kunnen oversteken, geen zebrapad). Links parkeren is onhandig, het achterop komende verkeer is bij wegrijden moeilijk te zien.

Waar je niet mag parkeren mag je wel even stoppen voor het onmiddellijk iemand in- of uit laten stappen of onmiddellijk laden en lossen. Met de nadruk op onmiddellijk, even wat anders doen is er niet bij. Je bent dan aan het parkeren. Dus niet je busje laten staan bij het laden of lossen en gaan lunchen omdat je na de lunch weer verder gaat. De tijd dat je voertuig onbeheerd daar staat is parkeren. Je mag binnen een parkeerverbod ook niet stoppen om de weg te vragen. Je parkeert dan. Even naar binnen rennen om een krantje te kopen? Je parkeert. Of je nu je alarmlichten aan hebt of niet.

Bij een bushalte mag je iemand in- of uit laten stappen. Je mag er echter niet laden of lossen.

Parkeerverbod

Je mag natuurlijk niet parkeren waar borden staan met parkeerverbod. Die borden gelden aan de kant van de weg waar ze geplaatst zijn. Er zijn plaatsen waar je niet mag parkeren maar waar geen borden staan, bijvoorbeeld langs een gele onderbroken streep. Bij een gele doorgetrokken streep mag je niet stilstaan.

Buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg. Daarom staan er buiten de bebouwde kom de voorrangsborden na de kruising. Je moet als bestuurder direct weten of je op een voorrangsweg rijdt. Dit is ook een herkenningspunt als je niet zeker weet of je nu binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Binnen de bebouwde kom staan de voorrangsborden namelijk voor een kruising.

Je mag buiten de bebouwde kom wel in de berm parkeren.

Het is logisch dat waar je niet mag stilstaan ook niet mag parkeren.

Parkeerschijfzone

In een parkeerzone waar een parkeerschijf moet worden gebruikt, liggen blauwe doorgetrokken strepen langs de stoeprand of langs een parkeerstrook. Op het bord bij het begin van zo'n zone staat hoelang je daar mag parkeren. Als je de schijf gebruikt, moet je het zetten op de tijd dat je aankomt.

Betaald parkeren

Het klinkt misschien gek maar waar je moet betalen om te parkeren is parkeren verboden. Als je niet betaald hebt, krijg je een bekeuring omdat je ergens staat waar het verboden is om te parkeren, niet omdat je niet betaald hebt. Wettechnisch...

Dus als je betaald hebt mag je parkeren. Dat kan bij een parkeermeter. Er hangt altijd een bord boven waarmee je kunt betalen. Met een bankpas of contant. Tegenwoordig kan je ook met een parkeerapp op je mobiel betalen. Ondanks enkele bezwaren is dat natuurlijk erg handig. Ook dit word aangegeven bij een betaalautomaat in de vorm van een afbeeldig van een mobiel.

Image

Verder kun je betaald parkeren in parkeergarages. Het is er vaak erg krap. Let op paaltjes en betonnen randen. Je velgen gaan eraan, als je niet oppast. Aangezien iedereen zo dicht mogelijk bij de uitgang wilt parkeren, is het daar dus erg druk. Oriënteer je als je naar de uitgang loopt. Waar staat je auto? Op welke verdieping? Is het verdieping 3A of 3B? Je kan je helemaal gek zoeken naar je auto. 
Als je weer weg wilt, zorg dan dat je eerst betaald en dan je auto opzoekt. Je hebt meestal een kwartier de tijd om de parkeergarage te verlaten. Als je dan nog je auto moet zoeken, is dat kwartiertje zo om. 
Soms gaan de slagbomen open als je aan komt rijden zonder dat je je parkeerkaartje in de automaat hoeft te stoppen. Dan staat er een camera die je kenteken registreert als je aankomt. Die gegevens print de automaat op je kaartje dus na betaling "weet" de automaat bij de uitgang dat je betaald hebt. Want daar staat nog een camera. Handig.

Image

Waar staat je auto?